Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Νίνα Κρασουδάκη, το κορίτσι που έβαλε το σχολείο μας στο hi5 μιλάει στις 3ΛΥΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!

.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2007, η μαθήτρια του 3ου Λυκείου, Νίνα Κρασουδάκη, πήρε την πρωτοβουλία να εγκαινιάσει το 1ο club για το σχολείο μας σε έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους συνάντησης ατόμων, το Hi5. Ενώ η Σάρα και η Μάρα κάνουν κοινωνικές σχέσεις μέσω του Hi5 η Νίνα ανοίγει το 1ο club για το σχολείο της και συγκεντρώνει όλους τους μαθητές. Περισσότερο από 125 μαθητές του 3ου Λυκείου γίνονται μέλη στο club, όμως η ίδια πλέον δεν είναι ούτε μέλος του Hi5. Μέχρι και σήμερα το club αποτελεί το μοναδικό διαδικτυακό μέρος, όπου οι μαθητές μπορούν να πουν ελεύθερα την γνώμη τους, όπως τα παράπονά τους, ποιος είναι ο καλύτερος ή ο χειρότερος καθηγητής, ποιος καθηγητής πρέπει να πάρει πιο γρήγορα σύνταξη ενώ παράλληλα, θα έλεγε κάποιος, πως είναι η πέτρα του σκανδάλου για τους καθηγητές. Η ιδιοκτήτρια του club μιλάει αποκλειστικά στις «3ΛΥΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ».

Πώς πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις το club του σχολείου μας σε έναν από τους δημοφιλέστερους διαδικτυακούς ιστότοπους όπως το hi5;
Το γκρουπ του σχολείου το έφτιαξα για πλάκα! Είδα πως είχαν άλλα σχολεία και δεν είχαμε εμείς και το έφτιαξα. Δεν περίμενα να μαζέψει τόσο κόσμο! (Γελάει)

Στα πλαίσια του ότι πολλά είναι τα δεινά που επιφέρει το διαδίκτυο σήμερα αναφορικά με όλα αυτά που γίνονται μέσα σε αυτό δεν ήταν μια ριψοκίνδυνη απόφαση να ανοίξεις ένα τελικά τόσο φιλελεύθερο club;

Σωστά, αλλά μόνο και μόνο επειδή εγώ άνοιξα κάτι, άφησα ουσιαστικά μια κληρονομιά στους μαθητές του τρίτου, διότι εγώ δεν διαχειρίζομαι πλέον την συγκεκριμένη σελίδα, δεν σημαίνει ότι ευθύνομαι εγώ για το ό,τι αναφερθεί εκεί μέσα. Ο καθένας ανάλογα με το πόσο ευτελής αισθάνεται μπορεί να αποτυπώσει το άγχος του εκεί. Πρόβλημά του, διότι παραδειγματικά είναι σαν να μου λες πως ευθύνονται οι Αρχαίοι Έλληνες για την κατάντια του σήμερα. Ισχύει, όμως κάτι τέτοιο; Σαφώς και όχι!

Έχεις απόλυτο δίκιο. Η δική σου διαδικτυακή «κληρονομιά», η καλοπροαίρετη κίνηση για την ένταξη του σχολείου μας στο διαδίκτυο, αλλά και τα ευγενή λόγια σου απέναντι στα διευθυντικά μέλη του σχολείου αποδεικνύουν πως αν μη τι άλλο αγάπησες αυτό το σχολείο που φέτος θα κληθείς να αποχαιρετήσεις και το οποίο ήταν τελικά η αφορμή για αυτό το
club. Σωστά;

Ακριβώς! Γι αυτό σου λέω πως δεν μπορώ να σταματήσω κανέναν όσο εκφράζει την προσωπική του άποψη. Το θέμα είναι όποιος μιλάει να ξέρει πότε να σταματάει, γιατί ενδέχεται οι καθηγητές να έχουν hi
5. (Γελάει). Εγώ, ναι, αγάπησα το σχολείο μας. Φέτος, μάλιστα όπου είναι και η τελευταία χρονιά αισθάνομαι περισσότερο συγκινημένη.

Νίνα, σε σχετικό θέμα του
club μαθητής ρωτάει τους συμμαθητές του ποιοι καθηγητές θα έπρεπε να πάρουν σύνταξη. Ένα club που δεν χάνει το σεβάσμιο χαρακτήρα του ειδικότερα σε μια εποχή που η κυβερνητική πολιτική θέλει τους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται μετά τα 65. Εμείς και ο Αυτιάς;

(Γελάει). Ο Αυτιάς είναι καραγκιόζης. Κοίτα, πιστεύω πως άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία δεν θα έπρεπε να ασκούν τέτοιου είδους επαγγέλματα. Αυτό γιατί όταν η διαφορά ηλικίας είναι πολύ μεγάλη τα άτομα που οφείλουν να συνεργαστούν, στην προκειμένη περίπτωση μαθητές και καθηγητές αδυνατούν τις περισσότερες φορές να επικοινωνήσουν σωστά.

Ένα
club που ξεκίνησε με καλό και σοβαρό σκοπό, όταν αφέθηκε από εσένα όμως έχασε το δρόμο του. Στεναχωριέσαι που ο διαδικτυακός «πολιτισμός» που «έχτισες» καταστρέφεται με τον καιρό;

Απλώς τώρα πια έχει γίνει ένας χώρος που ο καθένας μπορεί να τοποθετείτε σε οτιδήποτε αφορά το σχολείο με πολύ μεγάλη άνεση. Γι αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για «πολιτισμό» και hi
5. Δεν πάνε μαζί αυτά.

Θεωρείς ότι οι καθηγητές θα έπρεπε να ασχολούνται με την τεχνολογία αν θέλουμε να λέμε ότι βρίσκονται κοντά στους μαθητές;

Πλάκα θα έχει να δούμε καμιά φορά τάδε καθηγητής
has just joined the group. Όχι απαραίτητα. Δεν είναι ανάγκη να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από έναν άνθρωπο που όταν γεννήθηκε υπήρχαν τρεις τηλεοράσεις σε όλη την Ελλάδα να προσαρμοστεί με την τεχνολογία. Υπάρχουν πολλοί πιο απλοί τρόποι για να μας τραβήξουν το ενδιαφέρον ή έστω την προσοχή.

Κάποιος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό που λες;

Ρώτα τον Φραδέλλο. Όχι, πλάκα κάνω. Απλά θα μπορούσαν να αποφεύγουν να μένουν προσκολλημένοι στο γεγονός ότι πρέπει να βγει η συγκεκριμένη ύλη σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Αν δεν γινόταν αυτό το μάθημα θα ήταν πιο ελκυστικό. Στα πλαίσια των ενδιαφερόντων μας, δηλαδή. Και χωρίς να είναι κάποιοι αυταρχικοί και απόλυτοι, διότι με εφήβους έχουν να κάνουν όχι με κουρδισμένα ρομποτάκια.

Σήμερα λέμε και πολλές αλήθειες. Ίσως, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που θα εναντιωθούν με το
club που είχες δημιουργήσει και ίσως μερικά παιδιά επωμιστούν τις ευθύνες, ενδεχομένως από το «κολλέγιο».
Υπερβολικό λίγο, αλλά τέλος πάντων. Καταρχάς ο χαρακτηρισμός κολλέγιο δεν ταιριάζει στην περίσταση. Έχουμε ικανότατους καθηγητές και πολλά ταλαντούχα και έξυπνα παιδιά. Αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το σχολείο «κολλέγιο» μόνο και μόνο επειδή μοιράζει φουσκωμένους βαθμούς.

Θέλει θάρρος να το λες αυτό. Όμως κάνει αντίθεση. Ικανοί καθηγητές δίχως κρίση; Γίνεται;
Όχι απαραίτητα χωρίς κρίση. Ίσα ίσα κάποιοι είναι πολύ αυστηροί σε θέματα βαθμολογίας. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που δίνουν βαθμούς απλόχερα.


Πιστεύεις πως καθηγητές άκριτοι - κριτές παραιτούνται μην μπορώντας να ανταγωνιστούν τα φροντιστήρια; Διότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην άρνηση της δημόσιας παροχής γνώσης και στην προτίμηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το άλλο σχολείο που λέγεται φροντιστήριο.
Νομίζω ότι δεν είμαι σε θέση να κρίνω. Παντού υπάρχουν και ικανότατοι καθηγητές που είναι σε θέση να προσφέρουν στα παιδιά πολλά περισσότερα από τους φροντιστές, αλλά και καθηγητές που αδιαφορούν και είναι ανεπαρκώς καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους. Κάποιοι τότε, ναι, τα παρατούν στην προσπάθεια να κάνουν την δουλειά τους.

- Η Νίνα μίλησε στις 3ΛΥΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ. Μια συνέντευξη που ήταν στο συρτάρι για πέντε ολόκληρους μήνες δημοσιεύεται τελικά στην σχολική μας εφημερίδα!

- Η Νίνα είναι μαθήτρια του σχολείου και παρακολουθεί τα μαθήματα της Τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου. Καλή της επιτυχία!
- Επιλέχθηκε ως το πρόσωπο της εβδομάδας για το σχολείο μας εξαιτίας του
club της που δεν πέρασε απαρατήρητο για δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου